maandag 22 augustus 2011

Maritime Week

Van 3 tot en met 12 november 2011 vindt de eerste editie van de Maritime Week plaats. Met een landelijke campagne staat de maritieme industrie ruim een week lang in de schijnwerpers.


Tijdens de Maritime Week kunnen jong en ouder aan verschillende activiteiten deelnemen en zo de maritieme wereld beter leren kennen. Er worden meeloop- en vaardagen, gastlessen en excursies naar werven, reders en havens georganiseerd. De maritieme bedrijven zetten hun deuren open, zodat je een kijkje achter de schermen kan nemen.
Via de website www.maritimeweek.nl kan iedereen zich op de hoogte stellen van de activiteiten die staan gepland.

OrganisatieDe Maritime Week is een initiatief van Scheepsbouw Nederland en wordt in samenwerking met onder andere de Koninklijke Vereniging van Nederlandse reders, HISWA Vereniging, Vereniging van Waterbouwers en Bureau Binnenvaart georganiseerd. EIC Mainport Rotterdam werkt aan een maritiem programma voor scholieren in de Maritime Week.

SCHEEPVAARTBOEKHANDEL op de WERELDHAVENDAGEN

De Wereldhavendagen 2, 3, 4 september 2011 staan in het teken van 'De haven smaakt naar meer'


Tijdens het maritieme weekend van 2, 3 en 4 september 2011 in Rotterdam, staan de Wereldhavendagen in het teken van 'De haven smaakt naar meer'.
Uitgebreide informatie over het programma dat de Wereldhavendagen dit jaar voor u in petto heeft vindt u op deze website of download hier het programmaboekje.

maandag 8 augustus 2011

Reddingswezen onder de loep.

'Dorus Rijkers, de Heldersche menschenredder'.
Dit boek, geschreven door Tjeerd Adema.

Verschenen in 1928, schetst de biografie van de beroemde redder Dorus Rijkers (1847 - 1928). Rijkers is naar in totaal 42 schepen in nood voor de kust van Den Helder uitgevaren, waarbij hij maar liefst 511 mensen heeft gered. Rijk is hij er echter niet van geworden. Op een gegeven moment moest hij zelfs een van zijn gouden medailles verkopen om nog rond te kunnen koment.

De prijs van dit fraaie antiquarische boekje bedraagt 35 euro.

In 'Redders langs de kust' vertellen reddingswerkers zelf hun verhalen en maken u deelgenoot van hun ervaringen en gevoelens. Aangrijpende verhalen, zoals over de zoektocht naar een op het strand vermist kind. Is het jongetje verdwaald of toch verdronken? Spannende verhalen over het uitvaren naar schepen in nood. Lukt het om de opvarenden bij huizenhoge golven over te zetten op de reddingsboot? Meeslepende verhalen, sommige met een goede afloop en sommige met een minder goede afloop, maar allemaal verhalen die boeien van begin tot eind.


'Redders van de Zuid' door Jeanne van Leeuwen.

In dit boek komt een aantal redders van de Zuid-Hollandsche Mij. tot Redding van Schipbreukelingen (kortweg de 'Zuid') aan het woord om hun ervaringen te vertellen van vijftig jaar redden langs de kust, van Cadzand tot Ter Heyde.
De schrijfster heeft in interviews de redders van de oudste nog levende generatie aan het woord gelaten om daarmee een stuk geschiedenis van de 'Zuid' vast te leggen. Het zijn onopgesmukte verhalen, die een goed beeld geven van de prestaties van deze vrijwillige hupverleners.

Afgeprijsd van 29,95 tot 15 euro.

 'Redders. 175 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.' Auteurs: Hans Vandersmissn, Siep Zeeman en Kees Brinkman.

Het reddingwezen langs de Nederlandse kust werd 175 jaar geleden opgericht door particulieren. Sindsdien is het door vrijwilligers gedragen en gefinancierd.
De historie van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een een van dapperheid, gewetensvol beheer en belangeloze inzet. Door moedige kerels, die vroeger met roeiboten schipbreukelingen uit woeste branding redden en tegenwoordig met modern materieel de zwaarste stormen aankunnen. Door bestuurders, die er al hun vrije tijd voor over hebben om 'hun' station op ieder uur van het jaar storminzetbaar te houden.

Prijs: 18,50 euro.

'Redders aan de riemen. De laatste roeiredders vertellen over hun leven.' Schrijvers: Fokke Haanstra en Siep Zeeman.

In de loop der jaren zijn er tientallen verhalen en artikelen verschenen over bekende redders, spectaculaire reddingen en het Nederlandse reddingwezen.
Er is echter opvallend weinig geschreven over de tijd dat de stations nog uitgerust waren met roeireddingboten. Ook over de kustbewoners, die geheel vrijwillig en tegen een geringe beloning deze boten bemanden, weten we weinig.
Toch schreven deze mannen een belangrijk hoofdstuk in de historie van de reddingmaatschappijen en droegen zij in niet geringe mate bij tot het functioneren van het georganiseerd reddingwezen in het roeitijdperk.

Dit boek kost 15 euro.

'Schip in nood: varen! Nederlandse redders actie'. 
Door Dick Overduin.

Hoewel reddingen, die het wereldnieuws halen, aan onze kust thans bijna niet meer voorkomen staan de vrijwilligers an de KNRM ook nu nog 24 uur per dag paraat om als dat nodig is hulp op zee en in ruim water te leveren. Jaarlijks komen de 1100 vrijwilligers van de KNRM ca. 2000 keer in actie, waarbij ca. 3000 mensen veilig aan de wal worden gezet.
De vele historische zwart-wit foto's en fraaie kleurenfoto's, alsmede een naamregister completere dit boeiende lees- en kijkboek.

Prijs: 34,95 euro.


Dit is een boek over varend maritiem erfgoed, waarmee vele duizenden schipbreukelingen veilig aan wal zijn gebracht. Het bijzondere karakter van deze nietige boten, die grootse prestaties hebben verricht, zorgde ervoor dat meer dan zestig vaartuigen na hun actieve dienst in handen zijn gekomen van particulieren en musea, die ze in veel gevallen liefdevol hebben onderhouden.
Het boek is rijk voorzien van afbeeldingen uit archieven en particuliere collecties en met nieuw fotowerk. Tevens was het mogelijk om voor het eerst sinds vele jaren een overzicht te geven van het werk van fotograaf Cees van de Meulen, die door zijn unieke opnamen een groot propagandist is geworden voor het reddingswezen.

De prijs is 28,50 euro.
Traffic-Getting Jumpstart