dinsdag 26 april 2011

De Lijn Sociëteit 2011

De vereniging voor voormalige en huidige werknemers van de Holland-Amerika Lijn en voor belangstellenden. Onze vereniging is opgericht op 10 december 1988 en heeft natuurlijk als zetel Rotterdam.

"De Lijn"
Boegbeeld tussen heden en verleden



Introductie

Vereniging “De Lijn” te Rotterdam, is een vereniging voor medewerkers en oud medewerkers van de HAL (begonnen als de Holland-Amerika Lijn) en zij die belangstelling hebben voor deze legendarische scheepvaartmaatschappij en/of de huidige Holland America Line.

Geschiedenis van “De Lijn”

In december 1988, het jaar waarin de Holland-Amerika Lijn haar 115 jarig bestaan vierde, nam een aantal enthousiaste oud-werknemers van de HAL het initiatief en richtte in Rotterdam Vereniging “De Lijn” op. In de loop der jaren steeg het aantal leden tot ruim 1900 en nog steeds groeit de vereniging. Aanvankelijk waren de leden vooral oud-medewerkers, maar tegenwoordig is er ook een flink aantal belangstellenden dat geïnteresseerd is in scheepvaart in het algemeen en de rijke historie van deze unieke scheepvaartmaatschappij in het bijzonder. Hoewel de meeste leden in Nederland wonen, zijn er ook leden uit België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Engeland, Spanje, Indonesië, de Filippijnen, en natuurlijk de Verenigde Staten.

Activiteiten

Elke twee maanden verschijnt het 40 pagina’s tellende blad HALLO, met nieuws over de vereniging, de oude Holland-Amerika Lijn en de huidige Holland America Line. Het bevat een aantal interessante artikelen over deze maatschappij en haar toegewijde personeel. “De Lijn” organiseert voor haar leden ook een aantal excursies met een maritiem karakter. In januari is er de gezellige Nieuwjaarsreceptie, met aansluitend de mogelijkheid te dineren, en in oktober een najaarsreünie. In de sociëteit kunnen leden elkaar elke twee maanden treffen en verhalen uitwisselen.

Verkorte geschiedenis van de Holland-Amerika Lijn


Op 18 april 1873 werd de NASM (Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij) opgericht, sinds 1896 beter bekend als de Holland-Amerika Lijn of, kortweg, de HAL. Binnen enkele jaren zou de HAL uitgroeien tot een van de grotere scheepvaartmaat-schappijen, die tussen 1880 en 1920 miljoenen Europese emigranten naar de 'Nieuwe Wereld' zou vervoeren. Binnen een eeuw vervoerde de HAL met 133 schepen bijna 4 miljoen passagiers en 75 miljoen ton vracht.
De Tweede Wereldoorlog betekende voor de rederij een vijfjarige periode van stilstand, hoewel 16 van haar schepen aan de zijde van de geallieerden een bijdrage leverden in de strijd tegen Duitsland en Japan. Die bijdrage bestond voornamelijk uit het vervoer van manschappen over de oceanen.
Tussen 1950 en 1960 groeide de vloot sterk en zowel de passagiers- als de vrachtdivisie bloeiden. Echter, de ontwikkeling en daarna sterke groei van het intercontinentale luchtverkeer, leidde er uiteindelijk toe dat de vrachtdivisie in Zweedse handen overging, en de passagiersdivisie enkele jaren later naar de Verenigde Staten verhuisde. In de Verenigde Staten werd de maatschappij omgevormd tot een rederij die zich met veel succes toelegt op de cruisevaart.

(Bron: verenigingdelijn.nl)


De vereniging stelt zich ten doel:
Het vastleggen en bevorderen van de kennis over de Holland-Amerika Lijn (HAL)
Het met elkaar in contact brengen van (voormalige) werknemers van de HAL

Wij trachten dit doel onder meer te bereiken door:

  • Het beleggen van vergaderingen en bijeenkomsten
  • Het houden van voordrachten en lezingen
  • Het organiseren van reünies
  • Het organiseren van excursies
  • Het 6x per jaar laten verschijnen van ons verenigingsblad HALLO met informatie over bovengenoemde activiteiten en bijdragen van leden over allerlei onderwerpen, maar ook met leuke ervaringen opgedaan tijdens hun vaartijd

De Lijn Sociëteit 2011


Gastheer en contactpersoon: Jan Bordewijk, tel. 010-2860369.

Adres (tenzij anders vermeld): s.s. Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd te Rotterdam.

•Donderdag 19 mei 2011:
Sociëteitsmiddag van 14.00 - 17.00 uur. In verband met de algemene vergadering van zaterdag 21 mei is er deze middag geen apart programma, maar een gewone sociëteitbijeenkomst.
•Donderdag 16 juni 2011:
Sociëteitsmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Het programma is nog onbekend.
•Donderdag 21 juli 2011:
Sociëteitsmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Het programma is nog onbekend.

In augustus is er geen sociëteitsbijeenkomst.

donderdag 21 april 2011

Prachtig nieuw boek: Eye2Eye (with the underwater world)



Eye2Eye - Neem rustig een duik in dit prachtige, kleurrijke fotoboek en laat je door vele ogen aankijken! In dit boek vind je foto’s van vissenogen, van heel dichtbij gefotografeerd. Vissen en schaaldieren van een paar centimeter groot tot beesten van meters lang. Naast de fotopagina’s wordt in een korte tekst, zowel in het Nederlands als in het Engels, uitgelegd wat voor vis of dier het is en enkele bijzondere omstandigheden waarin deze onderwaterdieren leven. Laat je verrassen door de schoonheid van de wereldzeeën. Verwonder je om de schoonheid van het kleinste visje (9 cm) tot het grootste exemplaar (1200 cm) in dit boek. Het zijn allemaal kunstwerkjes op zich.
Eye2Eye bevat een voorwoord van de bekende onderwaterfotografen Dos Winkel en Alexander Mustard.
Wendy Hoevenaars (1978) volgde de Fotovakschool, is fervent duiker en een actief buitenmens. Haar fotowerk exposeert ze in binnen- en buitenland en ze geeft regelmatig lezingen over haar specialisatie: onderwaterfotografie. Wendy heeft diverse nominaties en internationale fotoprijzen op haar naam staan.

maandag 18 april 2011

Alles over Onderzeeboten.



1  Paul Kemp               Midget Submarines of the Second World War   ShipShape     -    39,50 
2  Douglas Botting      De Duitse Onderzeeboten                               Time-Life            -     14,90

4  Cor Heijkoop           Klein Venijn, Kleinkampfmittel en de konvooi-                                      
                                      vaart op Antwerpen 1944-1945.                            ADZ                  -     19,95
6  Ian Baxter                 U-Boat War 1939-45                                              Concord           -     17,50
8  Ronny Saxe             Geschiedenis van de Onderzeeboot                     Lannoo            -     29,95
12 John Beasant          Stalin's Silver                                                           Bloomsbury     -     25,00
16 J.F.van Dulm              Onder de Bloedvlag van de O21                       S.& G.            -     38,00
17 J.H.J. Andriessen      IJzeren doodskisten, onderzeebootwapen in
                                        de Eerste Wereldoorlog                                       Aspect            -     17,00
19 warschips number 1  U-Boats in action                                                Squadron         -     16,00
21 H.T. Lenton               Warships of World War II, part two: Destroyers
                                        and submarines.                                                   Ian Allan           -     11,35
22 H.T. Lenton               Navies of the second world war; German
                                        Submarines 2                                             MacDonald              -     15,00
23 video                         U-571                                                           Universal                 -        5,00
24 DVD                          U-571                                                           Universal                 -        5,00                       
Natuurlijk allemaal te bestellen op http://www.scheepvaartboekhandel.nl/   
of een mailtje naar Bas               

woensdag 13 april 2011

Flessenpost voor Japan

Stichting Aquarius verzamelt van 29 april tot 2 juli samen met Scheepstimmerbedrijf De Delft tekeningen, briefjes, foto’s etc in van kinderen voor kinderen in Japan.

29 april Gouden WeekWij starten, ivm de geboortedag van keizer Showa (Hirohito) op 29 april. Deze dag (Shôwa no hi) is ook het begin van de Gouden Week en de Gouden Week behoort, met het Nieuwjaar en O-Bon festival tot de drie drukste perioden in Japan omdat iedereen dan vrij heeft en veelal op reis gaat. Ook De Delft zal op 29 april in het teken staan van de Gouden Week.

15 mei Zonneflessenbotenrace Knutselworkshop http://www.pietheincup.nl/solarrace
Om zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken voor onze inzamelingsactie “Flessenpost voor Japan” organiseren wij op zondag 15 mei, ter afsluiting van de European Solar Energy Week (8-15 mei), op Scheepstimmerbedrijf De Delft de Zonneflessenbotenrace Knutselworkshop voor max. 100 kinderen. 
Met die Knutselworkshop willen wij kinderen van 8 tot 12 jaar kennis laten maken met schoon water, (electro)techniek, (scheeps)bouwkunde, duurzaamheid, geschiedenis, creativiteit, cradle-to-cradle en zonne energie. Kinderen kunnen op die dag een prijs winnen voor de mooiste en / of snelste zonneflessenboot. Bovendien worden alle zonneflessenboten op 3 juli tijdens de Piet Hein Cup te water gelaten tijdens de Zonneflessenbotenrace.

2 juli Piet Hein Feestenwww.pietheinfeesten.nl
De inzamelingsactie eindigt tijdens de Piet Hein Feesten op zaterdag 2 juli. Dit jaar organiseert Stichting Aquarius ivm 125 jaar Delfshaven op zaterdag 2 juli de Piet Hein Feesten. Met de Piet Hein Feesten vragen wij dmv een historische markt, straattheater, muziek, gedichten, eten en drinken aandacht voor schoon water en de geboorteplaats van Piet Hein, 25 november 1577, in Delfshaven. De Piet Hein Feesten start direct na afloop van de Delfshavense Schiekampioenschappen (zie www.delfshavenseschiekampioenschappen.nl) om 18:00 en eindigt om 02:00.

Delfshaven en JapanTijdens de historische markt zal veel aandacht uitgaan naar Japan. Omdat Delfshaven - Delft  van oudsher hele goede banden heeft met Japan. Delfshaven was in de 16e en 17e eeuw de grootste doorvoerhaven van Japans porselein. Verder heeft Delftsblauw ontzettend veel overeenkomsten met traditioneel Japans Arita Porselein.  Verder zullen alle gedichten in de verschillende deelnemende cafés volgens de Japanse dichtstijl Haiku voorgedragen worden. 
Japanse Ambassadeur
Op zaterdag 2 juli worden alle tekeningen, brieven, foto’s, origami’s, etc met naam en leeftijd verzameld in een dik boek aan de Japanse ambassadeur aangeboden met het verzoek alle boodschappen aan de kindslachtoffer van de aardbeving en de daaropvolgend Tjunami te overhandigen. Met alle boodschappen van kinderen voor kinderen willen wij kinderen in Japan hoe moeilijk ook steunen.

Cradle-to-CradleVan de lege flessen (enveloppen = afval) zal Erik Van Loon van 29 april tot 2 juli een solar flessenboot maken waarmee hij op 3 juli tijdens de Piet Hein Solarrace zal deelnemen met zijn Solar Flessenboot. Met “Flessenpost voor Japan” willen wij kinderen in Nederland namelijk ook enthousiast voor de cradle-to-cradle gedachte waarbij van afval weer iets nuttigs maken.
3 juli Piet Hein Cup
Op zondag 3 juli organiseren wij een 15 km lange roei, kano, kayak, sloep en solarrace van
Delfshaven naar Delft (geboorte-begraafplaats). Met de Piet Hein Cup willen wij onze nationale held Piet Hein in zijn geboorteplaats jaarlijks herdenken. Piet Hein werd erg bekend dankzij de verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628. Piet Hein wordt dan ook tot op de dag van vandaag nog dagelijks in heel Nederland geëerd met talloze standbeelden, kunstwerken, boten, verenigingen, straten, scholen, etc die naar hem vernoemd of geïnspireerd zijn.

Win een reis op de Solar Flessenboot Voorafgaand aan de Solarrace zal de zonneflessenbotenrace in Delfshaven plaatsvinden. De Zonneflessenbotenrace zal twee winnaars hebben. Een winnaar voor de mooiste en een winnaar voor de snelste zonneflessenboot. Beide winnaars mogen aansluitend op de Solar Flessenboot meevaren van Delfshaven naar Delft.

Gratis entreeKinderen kunnen van 29 april tot 2 juli de “Flessenpost voor Japan” sturen naar Scheepstimmerbedrijf De Delft (Schiehaven 15, 3024 EC Rotterdam). Kinderen tot 12 jaar die de “Flessenpost voor Japan” persoonlijk komen brengen krijgen in die periode gratis entree tot het museum.
---------------------
Meer informatie over Flessenpost voor Japan kunt u vinden op www.pietheincup.nl. Verder kunt u met Erik Van Loon (06 3826 5666) van Stichting Aquarius of Jaron Paludanus (06 50949393) van De Delft contact opnemen voor verder informatie.

dinsdag 12 april 2011

Varen op de West, door H.J. Korver

De schrijver van dit stukje herinnert zich kapitein Korver (oud-gezagvoerder KNSM) als een bijzonder aardige en innemende man. Hij stond het af en toe toe dat kinderen van passagiers op de brug mochten komen en heel soms mochten ze aan het stuurwiel staan. Uiteraard alleen op volle zee en met andere scheepsactiviteiten op zeemijlen afstand. Ook ik heb als 8-jarige nog even aan het stuurwiel van de Oranje Nassau gestaan. Een onvergetelijke belevenis!
In het boek 'Varen op de West' beschrijft kapitein Korver de geschiedenis van de passagiersvaart van de KNSM tussen 1884 en 1972. Dit doet hij op een uiterst preciese en toch goed toegankelijke manier. De geschiedenis van de KWIM, later KNSM komt hier helemaal tot leven. Maar ook aan de donkere kanten van de geschiedenis van deze rederij wordt niet voorbij gegaan. Zo worden de verliezen in oorlogstijd niet vergeten. Denk hierbij bij voorbeeld aan de ondergang van de Simon Bolivar (1939) en het verlies van de Vesta (ingevorderd door de Duitsers, aan het einde van de oorlog ten onder gegaan).
Bent u ooit passagier geweest bij de KNSM of heeft u bij deze maatschappij gewerkt? Dit boek is een degelijke studie van de genoemde periode.
                                                                Bestel

vrijdag 8 april 2011

De Kompaszaal van de KNSM

'Vrijwel iedereen die ooit met de KNSM op de West gevaren is, is er geweest: de Kompaszaal. Deze voormalige aankomst- en vertrekhal van de KNSM is gelegen op de Surinamekade te Amsterdam.
Maar door alle emotie omtrent het afscheid nemen of juist begroeten, zullen er waarschijnlijk niet veel mensen zijn die Kompaszaal zelf uitgebreid hebben bekeken. Dat is wellicht een gemiste kans, maar het kan ingehaald worden.
In dit fraaie compacte boek wordt uitgebreid ingegaan op de architectuur en de kunstzinnige vormgeving van deze zaal. Onder leiding van de beroemde scheepsarchitect Johan van Tienhoven is dit allemaal tot stand gebracht.
Dit boek is een echte aanrader, niet alleen voor oud-KNSM vaarders, maar ook voor iedere kunstliefhebber'.
Bestel online.

Scheepsfotoruilbeurs 14 mei 2011

De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 14 mei 2011

 

De Scheepsfotoruilbeurs organiseert maandelijks, m.u.v. de zomermaanden juli en augustus, een ruilbeurs voor scheepsfoto's.
Iedere 2e zaterdag van de maand komen verzamelaars bijeen in het Schipperscentrum K.S.C.C. aan de Mauritsweg 50 te Rotterdam om foto's te ruilen of informatie uit te wisselen.
De aanvang is om 9.00 uur en duurt tot 12.00 uur.
De entree is € 1,20 en donateurs betalen € 7,00 voor een jaar gratis toegang.
Sinds 1993 is er voor iedere bezoeker aan de ruilbeurs een Nieuwsbrief met daarin veel scheepvaartnieuws, speciaal over de Nederlandse scheepvaart.

dinsdag 5 april 2011

China en de Nederlanders: Geschiedenis van de Nederlands-Chinese betrekkingen 1600-2007

China en de Nederlanders: Geschiedenis van de Nederlands-Chinese betrekkingen 1600-2007
Dat onze banden met China veel verder gaan dan thee, de afhaal, het familieservies of confectiekleding, blijkt uit de rijk gevulde annalen van onze vaderlandse geschiedenis. China is veel minder vreemd voor ons dan we misschien zouden vermoeden. Onze gedeelde ondernemingslust is de basis geweest voor een relatie die ver teruggaat en nog altijd bestaat.
Sinds de Enkhuizenaar Dirk, China in 1584 als eerste Hollandse zeeman China bezocht, bestaan er (handels-) contacten tussen Nederlanders en Chinezen. In de 17de eeuw waren de Nederlanders zelfs enige tijd de baas op het eiland Formosa, het huidige Taiwan.
Na meer dan vierhonderd jaar zijn de betrekkingen tussen Nederland en China in de laatste decennia alleen maar inniger geworden. Onproblematisch was de verhouding echter nooit; gevoeligheden, cultuurverschillen, maar tegelijkertijd ook bewondering en begrip spelen tot op de dag van vandaag een cruciale rol in de relatie tussen het 'Rijk van het Midden' en de 'Chinezen van Europa'

Geen 'Indrapoera' op voorraad.

Geen 'Indrapoera' op voorraad. Ook tweedehands of via
de zoekmachines niet. Meer vraag dan aanbod.
 
De herdruk over de 'Sibajak' staat op een klein pitje.
Herdruk 'Indrapoera' is voorlopig niet bespreekbaar.
De auteurs Guns en Luidinga zijn druk bezig met een boek over oudere
pass. schepen van de Lloyd. Komt misschien einde dit jaar.
Luidinga is bezig met een herdruk over de ondergang van de 'Slamat'.
 
Wij hebben nog enkele exemplaren 'Willem Ruys' deel II. Bol-com stuurt de mensen al naar ons toe. Zelf kunnen ze niet meer krijgen omdat deel II na 14 dagen al uitverkocht was. Bij dit soort uitgaven geldt; gelijk kopen!! 
 
Van een andere uitgever verwachten we binnenkort;
'Van maatje tot meester', varen voor de Koninklijke
Rotterdamsche Lloyd, geschreven door een voor-
malig scheepswerktuigkundige. Ook over de KRL schepen,
het thuisfront en passagierien in buitenlandse havens.
Verder altijd welkom in onze winkel (http://www.scheepvaartboekhandel.nl/ ),
voor bv bouwplaten, foto's en antiquarische boeken. 
Traffic-Getting Jumpstart